Българите, които живеят в чужбина, вече могат да получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските консулства. Подобряването на услугата стана факт след сключено споразумение между Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи.

С въвеждането на тази опция гражданите вече могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света. Достатъчно е да имат достъп до интернет.

Промените в нормативната база позволяват заявените по електронен път свидетелства да бъдат получени в консулствата като електронно подписан документ, който се разпечатва и заверява от служителя. С електронизирането на услугата времето от заявяване до получаване на свидетелство се съкрати от един месец на един час.

836 електронни свидетелства за съдимост, заплатени директно от сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта, са издадени за последните 5 месеца, като общо издадените свидетелства за същия период са 1195. Това показва справка на дирекция „Електронно правосъдие и регистри“ на министерството.

Новата опция бе въведена през декември миналата година, когато Министерството на правосъдието разшири функционалността на системата за издаване на е-свидетелство, като предостави възможност за заплащане на услугата директно от сайта на МП. Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процеса по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане дължимата от гражданина преводна такса е равна на НУЛА, иначе таксата за е-свидетелство е три лева за разлика от хартиеното, за което се дължи такса от пет лева.