Президентът Росен Плевнелиев е създал специален екип в Президентството от юристи, които проследяват внимателно всеки текст от Изборния кодекс.

Този екип разглежда не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава. Това се прави с цел улесняване на гражданите да гласуват по-спокойно и свободно навсякъде, заяви Росен Плевнелиев.

Той посочи, че до два-три дни този екип ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище. „Знаете много добре поел съм ангажимент към българския народ – вето, но с ясни аргументи. Ако има вето, то ще е по-конкретни текстове с ясни аргументи“, каза Плевнелиев. Той поддържа непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут.

Относно изборите и референдум 2 в 1 Плевнелиев посочи, че е горд с това, че е първият държавен глава, инициирал допитване до народа. „В моя мандат за първи път се проведоха не един, а два, очевидно ще има и трети национален референдум. Това е добре. Винаги съм заявявал тезата, че провеждането на референдум заедно с национални избори е добре за нашата демокрация“, подчерта президентът Плевнелиев.