По време на Великденските празници през Института „Пирогов“ са преминали повече пациенти от провинцията, но нямаме някакви драстични случаи, които да са нетипични за нашата болница.

Това заяви доцент д-р Стоян Сопотенски, заместник-директор и отговарящ за лечебната дейност в „Пирогов“, предаде репортер на БГНЕС.

„В сравнение със същите празници миналата година има едно стациониране на преминалите пациенти, както и на приема. Прави впечатление увеличението на броя на постъпилите пациенти от провинцията. С около 100 пациента повече в сравнение с миналата година. Едно завишение на преминалите деца – с 10-15. Съответно в 105 хирургичен кабинет също има завишение на пациентите – с 18 пациента, в травматологичния – с 15, в неврохирургичния – с 11“, обобщи данните доцент Сопотенски.

Той обясни, че хората, които са постъпили в хирургичния кабинет са предимно такива, които са прекалили с хапването по празниците. „Но няма с хранителни натравяния. Има два случая на алергии, но те на се свързани с храна, а с алергии към лекарства и насекоми“, добави доцент Сопотенски. На въпрос дали има и приети пациенти заради прекаляване с алкохол, той с усмивка отговори: „По Великден не се пие чак толкова“.

Доцент Сопотенски съобщи и една добра вест. Точно преди Великден е изписано едно дете на 6 години с рядко срещано заболяване при деца – хетална херния. „За Великден дете си беше вкъщи“, каза той.