Почти няма просрочени плащания от министерства и второстепенни разпоредители на бюджетни средства към изпълнителите на възложени обществени поръчки. Това става ясно от отговорите на половината от министрите до депутат от Реформаторския блок, с които БГНЕС разполага. Членовете на правителството масово декларират, че ведомствата им се разплащат с частния бизнес за срок по-малък от три месеца. 

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев твърдят, че нямат просрочени задължения за срок по-голям от три месеца.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е отговорила, че ведомството й има само едно просрочено плащане за срок по-голям от три месеца. Става въпрос за сума в размер на 7 502 лв.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин информира, че МТСП има просрочени плащания още от 2009 г., но те не са по обществени поръчки. Става въпрос за дължими суми към фирми, които са изпълнявали проекти по “Красива България” и по закрития Социалноинвестиционен фонд. Задълженията са в размер общо на 286 003 лв., за които се водят съдебни дела.

Подобна се оказва ситуацията в Министерство на отбраната. Министър Николай Ненчев отчита, че МО дължи стотици милиони към изпълнители на обществени поръчки. Това се дължи на факта, че за повечето от дължимите суми се водят съдебни дела. Ненчев отчита като положителен пример намаляването на просрочените задължения на Военномедицинска академия, които от близо 103 млн. лв. са намалени на 33 млн. лв.

Останалите министри все още не са предоставили писмените си отговори. Това се очаква да стане след края на Великденската ваканция на депутатите.