Барак Обама блесна с типичното си хапливо чувство за хумор на последната за мандата му традиционна вечеря на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани при Белия дом.

Президентът на САЩ прояви очаквания за неформалното събитието хумор, като се пошегува с претендентите на Демократическата и Републиканската партия за президентската кандидатура.

Той намекна, че бившият държавен секретар и претендент на демократите Хилари Клинтън ще е неговият наследник. "Следващата година друг ще седи тук, на това същото място, може само да се гадае коя ще бъде тя", каза Обама.

Президентът каза довиждане на журналистите с убиствена ирония, насочена срещу съперника на Хилари Клинтън – фаворита на републиканците Доналд Тръмп. Самият магнат не присъстваше на вечерята в събота вечерта – нещо, което не убягна от вниманието на върховния главнокомандващ на САЩ, предаде Си Ен Ен. „Малко съм огорчен, че г-н Тръмп не е тук. Толкова се забавлявахме последния път. Учудвам се – ето ви зала, пълна с репортери, знаменитости и камери. А той казва „не“. Какво можеда прави г-н Тръмп сега? Да хапва стек „Тръмп“? Или пък да туитва обиди за Ангела Меркел? Какво ли прави той сега?“

Имайки предвид критиките за липсата му на опит във външната политика.Обама напомни, че Тръмп притежава конкурса „Мис Вселена“, като отбеляза: "Говори се, че му липсвал опит във външната политика, за да бъде президент. Справедливо е обаче да се каже, че години наред той се срещаше с лидери от целия свят – Мис Швеция, Мис Аржентина, Мис Азербайджан и др.".

Президентът не забрави да се пошегува и със себе си: "Преди осем години бях млад, изпълнен с идеализъм и бодрост. Сега съм побелял. Започна обратното броене до моята смърт".

Обама завърши речта си по подобаващ начин: „И така, имам да кажа още две думи – „Обама е аут“. След това президентът постави два пръста на устните си, а с другата ръка вдигна микрофона пред себе си и го пусна на земята с театрален жест, така, както правят артистите, за да покажат края на един голям спектакъл.