Търговията със стоки "менте" е по-мащабна от тази с наркотици. Това заяви Пьотър Стрижовски от Организацията за сътрудничество и икономическо развитие. Той е автор на изследване, според което 2,5% от световната търговия е именно с фалшиви стоки. Изследователите са се натъкнали дори на банани и кокосови орехи, на които е сложен етикет, имитиращ марката на световен производител на плодове.

През 2013 година вносът на фалшиви продукти е бил 461 млрд. щатски долара. Само за ЕС става дума за 116 млрд. щатски долара, което е 5% от вноса в съюза. "Тези числа представляват само част от реалните данни. Те са, може би, много близки до истинските стойности, но в тях не е включено вътрешното производство на имитирани продукти, защото няма как да съберем данни. Това обаче означава, че индустрията с фалшиви продукти е по-голяма от тази с наркотиците", заяви Стрижовски пред БНР. Производството на фалшиви продукти е концентрирано основно в Азия и по-специално в Китай. Тази държава е най-големият производител на имитиращи стоки.

"Разбира се, Китай е най-големият производител практически на всичко. Нормално е и най-голямото производство на фалшиви продукти да е там. Позволете ми да допълня, че и китайските компании също страдат от фалшифициране и имитиране на продуктите им. В Германия също има голямо производство - на коли, на машини, но германската "фалшива индустрия" е почти нула, сравнение с това, което се случва в Китай", поясни експертът.

По думите му най-често фалшивите продукти са насочвани към развитите държави или групи от държави - най-често Европейския съюз и Съединените щати. Причината е, че хората в развитите страни са готови да дадат много пари, за да получат определена марка. Това обаче не означава, че останалите държави са защитени. Фалшиви продукти могат да бъдат намерени навсякъде.

"Най-често фалшифицирани са обувките, дрехите и електронни машини, играчки, часовници и някои фармацевтични продукти. Ако си купувате фармацевтичен продукт или козметика, вие искате да е сигурно, че ще ви подейства добре. Ако купувате играчка, искате да сте сигурни, че тя е изработени по всички стандарти на безопасността. Затова плащате за марката. Това отваря огромни възможности за фалшификаторите.

Не само луксозните стоки се имитират. Истината е, че се имитират и много евтини и принципно нискокачествени стоки. Всичко това носи риск за здравето и безопасността", допълни Стрижовски.