Близо 2000 храма ще отворят вратите си за всички миряни, които ще посрещнат възкресение Христово. Стотици хиляди ще влязат в църквите и ще запалят свещ. Традиционно пожарната е на крак в дните преди празника, за да осигури безопасността ни по време на службите. Какво проверяват те и какви правила да спазваме ние, за да не се стигне до инцидент?

В столичния храм "Света троица" проверка направи инспектор Камен Пеев от столичната пожарна, пише "Нова тв". Заедно с църковен служител, те проверяват дали ще е спазен и законът, и канонът. В страната вече са проверени над 1600 храма. 

Освен към свещениците и служителите в църквата обаче пожарникарите имат съвети и към всички миряни, които ще посрещнат възкресение със свещ в църквата. 

"Задължително жените да бъдат с вързани коси, по възможност да не бъдем с изкуствени дрехи, те лесно се палят при допир с огън, когато се вземе огън и се носи вкъщи, да не е в леснозапалими съдове", предупреждава  комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" към "Пожарна безопасност и защита на населението".

Един от най-големите проблеми е това – по канон вратите са навърте, по закон е добре те да се отварят навън.

"По религиозни причини се позволява вратите да не се отварят по посока на еакуацията, но тогава молим вратите да са постоянно отворени, за да няма затапване на евакуацията", коментира Толин. 

В катедралата "Св. Александър Невски" мерките за безопасност също са на ниво. "Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София събира близо 5 хиляди души. При наличието на толкова много хора е добре да има такива мерки за сигурност, защото живеем в несигурен регион. През южния и северния вход на катедралата - откъм Народното събрание, гражданите могат съвсем спокойно да влизат с пропускателен режим. Те, както и ръчният им багаж, ще минават през скенер и рентген", поясни председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий.