Летните почивки на българското черноморие се оказаха апетитна хапка. Напливът за почивки у нас бил сериозен, обясняват специалисти в туризма.

Засиленото търсене е силно още от януари до април, градира през май и ще бъде значително в активния сезон. Причините - инцидентите с руски самолети в Турция и Египет, атентатите в Турция и ситуацията в Тунис. Всичко това насочва към България около 4,6 млн. туристи от чужбина, пише "24 часа".

Към 5,5 млн. българи също ще са на почивка на родното Черноморие, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това е прекрасно, но крие и опасности.

Хотелиери се оплакаха, че заради спада на туристи с 8% през миналото лято, са продали при ранните записвания голяма част от легловата си база. Сега обаче напирали туристи, готови да платят по-високи цени, и вероятно от това ще се възползват малките хотели.

За миналата година най-тежък удар върху туризма нанесли руснаците - над 150 000 души не са дошли в България. За да спасят тазгодишния сезон още в края на миналото лято хотелиерите започнали да играят на сигурно. Например туроператор предплаща 40 легла в някой хотел и получава ниска цена на пакета. По този начин масово у нас ще почиват германски туристи. 

Отделно предварително са договорени резервации с много повече туроператори на база заявка. При тази схема туроператорът съобщава, че продава почивки у нас, а хотелиерът му потвърждава местата.

В момента обаче имало хотели, подписали договори на 130 и дори за 160% от легловия си континент, за да се застраховат.

Още през януари 2016 г., когато се разбира за ситуацията в Турция, Египет и Тунис, тези договори са били за 100% от леглата, казва Драганов. Тогава става ясно, че 15 млн. европейски туристи няма да отидат в тези ключови дестинации.