"В измененията в Изборния кодекс (ИК) тъпотата властва, а истерията сочи пътя."

Така преподавателят по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков обобщи накратко промените в изборни закон в четвъртък пред бТВ.

Още в началото той направи уговорката, че няма да коментира нововъведенията в детайли, защото "голяма част от тях, в първоначалния им вид, бяха резултат от глупост – ако човек започне да се занимава с глупостта в прекомерна конкретика, той я легитимира неоправдано".

"Като неспециалист конституционалист няма какво да обяснявам и коментирам по Изборния кодекс. Отказвам да коментирам и факта, че съм поканен аз да коментирам, вместо конституционалист. Аз съм цивилист", добави саркастично Таков, посочвайки, че в България има 9 действащи юридически факултети и преподавателите конституционалисти по-успешно могат да говорят за Изборния кодекс в конкретика.

Той все пак добави, че като гражданин е категорично против приетите окончателно изменения.

"При миналия парламент депутатите отсвириха волята на над половин милион българи да се попита народът да има ли или да няма задължително гласуване. Този парламент реши, без да пита отново народа, който явно иска да бъде попитан, да наложи задължителното гласуване. Но как да го направи? С една не особено интелигентна санкция. Това е все едно да натирите шавлив съпруг в спи в бардак – да отнемете някому правото да гласува, понеже не е гласувал. Няма какво да го коментирам повече", каза доц. Таков.

По думите му "проблемът ми е в кафеникавата нишка на глупостта, която прозира през множество от първоначалните предложения и остана, за съжаление, непрекъсната и в последните варианти".

"Фактическото създаване на затруднения пред избиратели в чужбина с едни адски тънки, но всъщност доста прозрачни сметки, никога не може да има добър край, защото закон не се прави за конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи. Когато тези принципи са общоприети и са нарушени, този закон не може да бъде добър, колкото и хитро да изглежда това в конкретен случай."

"Защо се стигна до там? Защото няма изначална идея, ценности и принципи, от които някой да се ръководи. А който не знае накъде върви, няма как да стигне, където трябва", добави юристът, отбелязвайки, че "между капките" е минало увеличаването на преференцията, т.е. на изискването за брой гласоподаватели, които трябва да въздействат върху предначертаните от партиите изборни листи.

"Това е много сериозен удар по демокрацията", заключи Кристиан Таков.

Помолен да коментира съдебната реформа, той каза, че в момента тя е "като уморено доизбягване на последните метри от вече загубено състезание".

"С този състав на парламента няма да стане работата, защото те имат проблем с мисленето и миналото, те имат проблем със зависимости. Аз не мога да го докажа, но това в поведението им е очевидно", обобщи преподавателят.

На въпрос защо продължаваме да си мислим, че у нас има дефицит на справедливост, доц. Таков отговори, че причината е практикуваната от много години политика без посока, без всякаква визия.

"Няма идеи, някакви ръководни принципи, има отиграване на ситуации, в което сегашното правителство е страхотно. Има даване на зелена светлина на абсолютно безпринципни искания. Властта се превръща в самоцел, следователно се прави много безпринципен пазар на постове, назначаване на некадърни хора. Когато властта е самоцел, послушанието е основна ценност, уменията са опасни, зависимостите са добре дошли. Резултат на всички тези "ценности" е, че на прекалено много твърде отговорни постове има ужасяващо много некадърници. Те твърде лесно се превръщат в негодници. Цялата тази пасмина, която се е натресла по твърде много и отговорни места в държавата, разрушава институциите", каза още доцентът.