Ето, че новата порция почивни дни за Великденските празници не само е на прага ни, но и за някои вече започна. Изходите на София започнаха да се пълнят с автомобили и да изпращат пътуващите, но трафикът е нормален. Най-интензивно се очаква да бъде движението утре, 29 април.

Традиционно хиляди ще напуснат столицата и големите градове, заради което се очакват задръствания и засилен трафик в цялата страната. Очакванията са над 200 000 автомобила да напуснат само София.

Най-натоварено ще бъде движението на изходите на столицата, по автомагистралите „Тракия”, „Хемус” и „Струма”, както и по главния път София – Кулата. За сигурността на пътя ще бдят над 180 екипа на пътна полиция. Те ще трябва да регулират трафика в час пик по натоварените артерии.

Още една важна информация за шофьорите, които ще поемат по магистрала „Хемус”. Трафикът там се извършва само в изпреварващата лента, поради констатирана днес повреда на връхната конструкция на виадукта при км 41+400 - между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, временно се ограничава движението в аварийната и активната ленти в участъка от 40-ти до 42-ри км в платното за Варна. Участъкът е сигнализиран и ще бъде наблюдаван от екипи на пътноподдържащата фирма. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.

Съоръжението не е ремонтирано от пускането му в експлоатация преди повече от 30 години - през 1985 г. През миналата година със средства от бюджета бе ремонтирано платното за София на същия виадукт.

В празничните почивни дни се въвежда и ограничение за тежкотоварни автомобили. Те влязоха в сила още от 16.00 часа днес. На 2 май, когато се очаква хората да се прибират към големите градове, ограничението ще бъде от 14.00 - 20.00 часа. През следващата седмица ограниченията ще бъдат в сила от 16.00 - 20.00 часа на 5 май и от 14.00 - 20.00 часа на 8 май. Отново ще бъде създадено и двупосочно движение при Владая, за да се улесни движението.

За Великден официалните почивни дни са четири – 29 и 30 април, 1 и 2 май, но много хора вече са взели отпуск и сливат ваканцията с предстоящата почивка за 6 май – петък. Поради тази причина голямото прибиране се очаква да бъде в уикенда на 7 и 8 май.

От Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчват на шофьорите да карат със съобразена скорост и да спазват указанията на пътните полицаи.