На 27.04.2016 г. в кабинета на заместник областния управител Станимир Станчев, се проведе работна среща за набелязване на мерки за ограничаване на нерегламентирания трафик на животни през границата.

На срещата присъстваха още заместник председателя на Окръжен съвет Гюргево - Думитру Гаврила и представители на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе, Регионална дирекция „Гранична полиция” – Русе, Областна дирекция на МВР – Русе, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - Русе, Окръжна дирекция за Ветеринарно-санитарен контрол и защита на храните Гюргево, Окръжен инспекторат на „Гранична полиция” – Гюргево, експерти от Областна администрация Русе и Окръжен съвет Гюргево.

Г-н Ливиу Флореску – директор на Окръжна дирекция за Ветеринарно-санитарен контрол и защита на храните Гюргево сподели, че за да се намали нерегламентирания внос на животни трябва да се увеличи както превенцията, така и глобите за нарушителите.

Д-р Андриан Райков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните обясни, че един от проблемите, е че някои от превозните средства за транспортиране на животни не са лицензирани и нямат съответните документи. Той допълни, че при случай на задържани животни, те са конфискувани и се предприемат мерки в съответствие с закона, които в България е много добре разписан. Д-р Райков подчерта, че по-важно е да се прекрати преминаването на нерегламентирани транспортни средства като от България, така и от Румъния.

По време на дискусията заместник областния управител – Станимир Станчев допълни, че случаите на нелегален внос и износ на животни е намалял след засилване на контрола и от отдел „Фискален контрол” на НАП на границата.

В края на срещата участниците се обединиха около идеята при констатиране на нерегламентиран внос на животни от Румъния да бъдат връщани в Румъния и съответно да се прилага това и за България.