От днес следобед ще започне голямото пътуване за Великденските празници. Очаква се стотици хиляди автомобили да напуснат столицата в следобедните часове.

Планирани са и десетки извънредни автобуси по различни дестинации в страната.Прогнозата е за интензивен трафик по магистралите и основните пътища.

По гарите и автогарите има засилени мерки за сигурност. Над 80 извънредни автобуса ще тръгнат от Централната гара в София. Шофьорите на автобусите са инструктирани да внимават за съмнителни пътници и багаж.

Прогнозите на полицията са за над 200 000 автомобила, които ще напуснат столицата за празниците.

От МВР и агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха, че ще има засилен контрол и ограничения по пътищата, които да гарантират безпроблемно пътуване.

Пътните полицаи ще следят за алкохол и превишена скорост, а пътната агенция ограничава движението на тежкотоварни автомобили по магистралите и натоварените пътни направления между 16 и 20 часа днес, и утре ще има ограничения, както и на 2 май.

Пътят за Гърция е един от тези, по които се очаква най-интензивно движение. Още от днес при Владая са осигурени две ленти за излизащите от столицата. Така ще бъде организирано движението и утре - в първия почивен ден, когато също се очаква силен трафик към Югозападна България.

Ако искате да избегнете Владая, алтернативен маршрут е автомагистрала „Люлин”.