Избирателни секции в чужбина ще се откриват и извън посолства и консулства. Това стана факт с приетите на второ четене промени в Изборния кодекс, предаде БГНЕС.

Промените прокрадват две изключения за първоначалния текст на закона, който гласеше, че избирателни секции извън страната се образуват в дипломатическо или консулско представителство.

Първото изключение предвижда в населените места на държави членки на Европейския съюз (ЕС), в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление за гласуване.

Другото изключение се отнася за секциите в държави извън ЕС. Вече с решение на ЦИК, по предложение на МВнР ще се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство.

Избирателна секция ще се образува още при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което за заявили желанието си да гласуват.