Учени откриха супермасивна черна дупка, чиято маса се равнява на 3 млрд. слънца. Тя се намира в центъра на далечна галактика, отдалечена на 1,8 млрд. светлинни години от Земята, пише изданието „Сайънс алърт“.

Името на галактиката е IRAS 20100–4156 и е образувана от процеса на сблъскване на три отделни спирални галактики. Откритието на черната дупка в центъра на този сблъсък е станало случайно, по време на тестови наблюдения с австралийския телескоп ASKAP.

Астрофизикът Лиса Харви-Смит е използвала телескопа, за рутинни измервания на IRAS 20100–4156, когато е направила впечатляващото откритие.

Според нейните изчисления газовете в центъра на галактиката се движат с около 600 км. в секунда, което е близо два пъти повече от очакваното. Това е навело Харви-Смит на мисълта, че подобна скорост може да означава, че там се образува огромна черна дупка.

“Черната дупка в центъра на нашата галактика е с маса на само 4 млн. слънца, така че тази е направо чудовищна“, заяви Харви-Смит. „Това изключително бързо движение на газове ни говори за това колко масивна е черната дупка“, допълва тя.

Когато галактики се сблъскват по начина, наблюдаван при IRAS 20100–4156, и формират супермасивна черна дупка, резултатът е т. нар. звездно избухване – когато звезди се формират особено бързо.

Според Харви-Смит откритието на подобни супермасивни черни дупки помага за разбирането на това как е била формирана нашата Вселена.