През 2008 г. един от предизборните клипове на Хилари Клинтън, излъчвани по време на предварителната президентска надпревара при демократите, представляваше въображаема ситуация, в която телефонът в Белия дом звъни в 3 часа сутринта. Има новини за международна кризисна ситуация. В клипа се питаше: Кой искате да вдигне този телефон?

Това беше умерено заяждане с липсата на външнополитически опит у Барак Обама. Веднъж влязъл в Овалния кабинет, Обама, видимо хладнокръвен човек, който се вслушва в съвети, се справи с външната политика доста добре, поне според мен. Но питането как един президент може да се справи с кризисна ситуация е резонно. Извънредните военни ситуации не са единствените, които предизвикват тревога. Това обаждане в 3 сутринта е едно нещо, но какво да кажем за (възможното) обаждане в 8 часа - предупреждението, че

финансовите пазари ще се

сринат веднага щом

отворят

Не се заблуждавайте – световната икономика е опасно място. Смятам, че финансовите реформи направиха нашата система по-здрава, отколкото беше през 2008 г., но да изфъфлиш неясен отговор в шокова ситуация все още може да има катастрофални последици. Кои са тези възможни кризи и как ще отговорят кандидатите за президент?

В момента има две потенциални икономически точки на кипене – Китай и петролът. Много икономисти, включително аз самият, от известно време посочваме, че Китай има небалансирана икономика с прекалено малко потребителски разходи и неустойчиви нива на инвестиции. За съжаление, Китай не полага особени усилия за справянето с този фундаментален проблем. Вместо това правителството се опитва да го запълни с голямо нарастване на дълга. Днес капиталът изтича от страната с темп от трилион долара на година и тя се е насочила към крах.

А Китай е достатъчно голям играч, за да може срив при него да има огромни последици за целия свят. После идва потенциалната петролна криза, много по-различна от тези в миналото. Проблемът днес е пресищане, а не недостиг. Петролът може да влезе в ролята на рисковите кредити. Никой не знае колко големи могат да станат тези проблеми и какви други потенциални кризи не виждаме. Може обаче да се предположи, че следващият президент ще трябва да се справя с някакъв вид финансов колапс. Как тя или той ще подходи? В момента има трима кандидати с шанс за номинация от техните партии. Освен ако не се случи политическият еквивалент на падане на метеор на земята, Хилари Клинтън ще е кандидатът на демократите.

Доналд Тръмп е водач при републиканците, но ако не успее да спечели мнозинство от делегати още на първия тур, то Тед Круз все още има шансове. Какво знаем за икономическите им политики? Г-жа Клинтън не само е най-начетеният и добре информиран кандидат на тези избори. Може да се каже, че тя е и най-добре подготвеният по икономическите въпроси кандидат изобщо. Въпреки това и тя може да оплеска нещата, но глупостта няма да е причината.
От друга страна, Тръмп не разбира много от икономическа или каквато и да е друга политика. Доналд не знае много, но Тед Круз е убеден, че знае много неща, които не са верни. Финансова криза с Круз в Белия дом ще бъде, да кажем, интересно преживяване. Не знам доколко готовността на кандидатите за извънредни икономически ситуации ще изиграе някаква роля в същинските избори. Ще има много ужасяващи дебати по всякакви въпроси от имиграцията до правото на аборт. Нека обаче оставим малко място на тази тема, защото това обаждане в 8 часа най-вероятно ще дойде, по един или друг начин. 


Пол Кругман е икономист и носител на Нобелова награда. Анализът му е публикуван в “Ню Йорк таймс”.