Автомобилните превозвачи обсъдиха с министрите Ивайло Московски, Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова създаване на единен орган под ръководството на МВР за контрол на нарушенията по пътищата. 

Това е и едно от исканията на превозвачите, които смятат да затворят границата с Гърция по празниците. 

Транспортният министър посочи, че създаването на такъв орган е решението на проблема с контрола по пътищата. Московски допълни, че вече е провел разговори по въпроса с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

Той обеща още да бъде изработена нова, по-гъвкава транспортна схема и да се въведат категории за автогарите и заплащане на ползването им според тях.

Бъчварова подчерта, че МВР ще затегне контрола над нерегламентираните превози, сред които е и споделеното пътуване, но поиска и промяна в закона, която да позволява на пътните полицаи да налагат и санкциите при констатирани нарушения.

Тя обясни, че в момента незаконните превози се извършват от превозни средства с до девет места. Органите на автомобилната администрация нямат право да спират, докато катаджиите могат да ги спрат, но не и да ги глобят затова, че возят хора без да имат лиценз.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък е обещала да се разгледа въпросът автобусите по редовни линии да не плащат тол-такси, както се предвижда, а да останат на винетки.

Превозвачите заплашиха да затворят границата с Гърция по празниците за всички автомобили, като се създаде пропускателен режим от по няколко часа. Ако осъществят идеята си, се очакват огромни опашки от двете страни на границата, особено в началото и края на почивните дни. 

Туроператорите вече се оплакаха, че търпят загуби от решението на превозвачите и ги призоваха да протестират по друг начин в отговор на блокирането на границата от страна на гръцките фермери през февруари.