Литва ще проведе референдум за запазване на забраната върху продажбите на земя на чужденци, съобщава онлайн изданието euractiv.com. Експерти обаче предупреждават, че страната ще в противоречие с регламентите на Европейския съюз (ЕС) за свободното движение на капитали.

Сред поддръжниците на вота е една от партиите, която се ръководи от най-големите собственици на земя в страната. Партията успя да събере необходимите подписи и да прокара инициативата.

Литва е поела ангажимент да се присъедини към свободния пазар на земя в ЕС през май 2014 г. Активисти обаче настояват забраната чужденци да купуват земеделска земя да остане постоянна заради опасенията, че цените ще станат непосилни за литовците.

Собствеността на земята е емоционален въпрос в една страна, която е претърпял поредица от окупации. „Литовците са много емоционално прикрепени към земята. Ние казваме, че един тъжен човек изглежда сякаш току-що е продал земята си“, коментира пред Ройтерс Валдас Гаидис, ръководител на социологическата агенция Vilmorus.

Резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци.

Управляващите социалдемократи и основните опозиционни партии се противопоставят на вота. Срещу референдума се обяви и президентът на Литва Далия Грибаускайте, според която гласуването в полза на забраната би била равнозначна на гласуване против членството на литва в ЕС.

„Ако референдумът успее, Литва ще бъде в явно нарушение на правото на Европейския съюз, тъй като ще ограничи свободното движение на капитали“, казва и Игнас Вегеле, професор във Vilnius Mykolas Romeris University.

Той допълва, че Литва се изправя пред риск от санкции, както и опасност да ѝ бъде ограничен достъпът до европейските фондове, които съставляват 16% от публичните разходи.

Главната избирателна комисия на Литва обаче потвърди вчера, че са събрани необходимите за свикване на референдум 300 хил. подписа. Парламентът ще трябва да насрочи дата за референдума в периода май-юли.

За да бъде решението на референдума валидно, избирателната активност трябва да е над 50 на сто.