Това, което в момента се случва – прави се един нефелен закон, който потъпква конституционните права. Дори председателят на Народното събрание и премиерът знаят, че Конституционният съд ще отмени тяхното решение. Недопустимо е това, което направи Народното събрание, да разбуни страстите в Страстната седмица и да приема текстове по тъмни доби.

Това каза председателят на ЕНП Мария Капон пред бТВ в коментар за промените в Изборния кодекс, които се приемат в парламента на дълги заседание в последните дни.

Според Капон българският президент трябва да наложи вето на промените в Изборния кодекс още сега, а не да чака каквито и да е срокове.

Задължението да гласуваш като цяло вдига базата и всички общински и държавни служители на ГЕРБ ще отидат да гласуват. Реално с въвеждането на задължителен вот 4% бариера ще натоварят като брой гласове възможността на каквато и да е коалиция или партия да влязат в парламента, смята политикът.

Изборите се правят от българската държава. Твърденията, че те се правят от чужда държава са абсурдни, коментира Капон. Според нея т. нар. патриоти вместо да разгласяват такива твърдения би трябвало да привикат външния министър и да попитат как се организират изборите в чужбина. Проблемът е на българската държава, която не може са се справи, а не да отнемем правата на българските граждани в чужбина и да кажем, че те няма да гласуват, защото някой би могъл да се намеси, коментира Капон. Не може 25 години всички промени да се правят срещу нещо, срещу основно една политическа сила – ДПС, добави тя. Не е възможно днес заради ДПС някой да казва, че трябва да гласуваме задължително с някакви мними санкции, категорична е тя.