Във Варна е задържан организаторът на престъпната дейност, а в Норвегия – трима трафиканти

Днес на територията на град Варна служители на Главна дирекция “Гранична полиция” провеждат специализирана полицейска операция по противодействие на трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

Операцията е в изпълнение на молба за правна помощ от Кралство Норвегия. В съвместните екипи участват следователи от Националната следствена служба и прокурор от Норвегия.

При извършените претърсване и изземване на три адреса във Варна граничните полицаи са намерили и иззели газов пистолет, голямо количество златни бижута, норвежки крони, евро и лева, дебитни карти, бордера за банкови преводи и тетрадки със записки за получавани суми. Документирани са парични транзакции от Норвегия към България на суми, придобити от трафикантите вследствие на експлоатацията на жертвите на трафик.

Във Варна е задържан българският гражданин И.Х./34 г/, криминално проявен, осъждан, организатор на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. В Норвегия са задържани трима българи, участници в групата. Установени са пет пълнолетни български гражданки, жертви на трафика от България за Норвегия.

Работата по цялостното изясняване на престъпната дейност на групата на територията на двете страни продължава.