Мъж живее вече над десетилетие сам в изоставено село в провинция Гансу в Китай. Лиу Шенгжиа станал отшелник, след като по-младите жители се изселили към големите градове, а възрастните хора постепенно починали.След като майка му и по-малкият му брат починали преди 10 години, Лиу имал за компания само стадото си овце.

"В началото, аз не можех да спя през нощта, заради воя на дивите кучета," разказва той пред китайски вестник Пийпълс Дейли, цитиран от „Индипендърнт”. "Но след като започнах да се грижа за няколко овце, те станаха мои другари и аз бавно свикнаха да живеят сам.", допълва още отшелникът.

Лиу работи за местна станция за опазване на горите и печели по около 700 юана, или 74 лири на месец, но все още трябва да пътуват на дълги разстояния, за да се снабди с храна и вода. Макар че Лиу е свикнал със самотата и има избор в коя точно къща да живее, той казва, че се надява да се премести някъде с повече хора в бъдещ.

"Оцеляването тук не е проблем за мен, но все пак предпочитам да се преместя някъде, където има повече хора, когато му дойде времето, каза той.

Феноменът на "призрачни села" е във възход в Китай като много селски райони се обезлюдяват заради масово изселване главно към големи градове, за да си намерят работа.