Основният заподозрян за атентата в Париж Салах Абдеслам е предаден на властите във Франция, съобщиха от федералните власти в Белгия.

"С оглед разследването на парижките атаки от 13-ти ноември, Салах Абдеслам е предаден на френските власти тази сутрин", съобщиха от прокуратурата, като допълниха, че допълнителна информация относно точния час и други детайли по прехвърлянето няма да да бъде предоставена.

Абдеслам, който е от марокански произход, е роден в Брюксел, но има и френско гражданство. Той е смятан за последния жив член на джихадистката клетка, която осъществи нападенията в Париж от 13 ноември и Брюксел от 22 март. При двете ислямистки акции загинаха съответно 130 и 32 души, а отговорността за тях пое групировката "Ислямска държава".

Абдеслам беше издирван от европейските власти още след парижките атаки, в които брат му Брахим беше един от самовзривилите се атентатори. Салах обаче беше задържан в родния му квартал Моленбек в Брюксел едва миналия месец, само 4 дни преди атентатите на летището и в метрото на белгийската столица.