Йогата помага на астматиците да дишат по-лесно, показва ново изследване, публикувано в британските медии.

Изследователите препоръчват на страдащите от астма да практикуват източното изкуство, за да облекчат симптомите си и да подобрят качеството на живота си.

Резултатите показват, че упражненията за дишане и позите за релаксация отпускат мускулите на дихателните пътища и разширяват гръдния кош. Още една положителна страна на йогата за астматици е психологическият ефект. С помощта на йога упражнения астматиците могат по-лесно да преодолеят задушването, като помогнат на мозъка да се справи с пристъпите и да преодолее тревожността.

Във Великобритания 5,5 млн. души имат астма. Това означава, че един на всеки 12 възрастни и всяко 11-то дете има астма и броят им продължава да расте. Въпреки че съществува лечение, то невинаги работи. Около 200 британци постъпват в болница всеки ден с астматични пристъпи във Великобритания. На Острова болестта на дихателните пътища причинява около 1000 смъртни случая годишно. Състоянието може да доведе до депресия и да ограничи социалните контакти на хората с астматични симптоми.

„Йогата може да подобри психическото и физическото състояние на хората, страдащи от проблеми с дишането”, обявиха авторите на изследването от университета в Хонконг, които изследвали повече от 1000 мъже и жени с астма по целия свят.