"Оставка - времето изтече!" - плакат с такъв надпис носеха протестиращи пред парламента, докато депутатите продължават работата по ремонта на Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Освен плакати и скандирания, събралите се на жълтите павета носеха и будилник, за да онагледят изтичащото време на управляващите. На будилника бяха изписали падащите четири букви от абревиатурата на партията на Бойко Борисов.

„Защото смятаме, че член първи от конституцията преди 1989 г. няма как да бъде приложен в 2016 г. Българите в цял свят трябва да имат право да гласуват. Това е право, а не задължение и безумията, които прави сегашното Народно събрание доказва само едно: Времето им изтече и оставка”, каза председателят на Единната народна партия Мария Капон.

Защото е против решенията, които се приемат с изборния закон – основно за гласовете от чужбина, затова на протеста бе дошла и Ралица. Жената има син в САЩ, който държи да гласува и няма да има тази възможност.

Няколко са причините, за да бъде на протеста и Георги Драганов. Първата е промяната в Изборния кодекс, която за младия мъж е абсолютно недемократична. „Която отказва на българите правото да имат правото на глас, а не задължение на глас. Отказва им се правото да гласуват по удобен начин. Въобще фактът, че няма електронно гласуване до ден днешен е абсолютно срамен”, каза той. Другата голяма причина да е на протеста, е: „Фактът,че искат да национализират втория пенсионен стълб”. „Това е нещо, което не трябва да се случва. Не трябва да се пипат частните пенсионни фондове на хората, защото иначе държавата ще ни открадне пенсиите и аз не искам след 40 години да се окажа без пенсия или с минимална такава. Затова аз съм тук”, каза той.

В началото на протеста по жълтите павета бяха разпръснати от хората листовки с набралия популярност хаштаг #стигатрИКове.