Депутатите решиха предизборната кампания да остане 30 дни, както е и до момента. Това стана факт с приета промяна в Изборния кодекс на второ четене, предаде БГНЕС.

Зад това предложение застанаха 108 депутати, 15 бяха против и 5-ма се въздържаха. Първоначално предложението на ГЕРБ беше предизборната кампания да се съкрати от 30 на 21 дни, но впоследствие депутатите от партията на Борисов се отказаха от тази идея в знак на компромис. Това стана факт след срещата на премиера с партиите, подкрепящи правителството, сутринта в парламента, когато част от партиите настояха предизборната кампания да не се съкращава.

В хода на дебатите по това предложение председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов взе думата и заяви, че за ГЕРБ е изключително важно да има стабилност в държавата. „Всички ние сме свидетели, че през последните няколко дни имаше толкова много интерпретации и внушения, които бяха направени в публичното пространство, за текстовете, които днес, утре и в другиден ще приемем от Изборния кодекс, които бяха неверни”, каза Цветанов.

„Повярвайте, когато има диалог могат да се решат проблемите и на държавата, може да се постига и парламентарен консенсус, който да бъде в интерес на държавата и на всички български избиратели”, обърна се Цветанов към колегите си.

Той обаче, бе категоричен, че независимо от правилата, които са във всеки един изборен кодекс или в законите, които са регламентирали как да се провеждат изборите, ПГ на ГЕРБ и ПП ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта. „Защото ние може да победим във всяка една игра, независимо кой е правил правилата. Участвахме в избори, когато бяха направени промените в Изборния кодекс „Мая Манолова” и 2009 г., когато беше въведен мажоритарният елемент. Ние сме направили тези отстъпки, защото винаги сме смятали, че, когато има консенсус може да бъдем много по-продуктивни и да вдигнем авторитета на българската институция Народно събрание”, обясни Цветанов.