Съдът в Истанбул постанови парична глоба в размер на 28 650 турски лири на главния редактор на опозиционния всекидневник „Джумхуриет“ Джан Дюндар заради серия от публикации за корупционния скандал от декември 2013 г., предаде кореспондентът на БГНЕС.

Това е само едно от делата, които се водят срещу водещия журналист, който през ноември м.г. бе хвърлен в затвора с обвинение в шпионаж, подготовка на държавен преврат и участие в терористична групировка заедно с колегата му Ердем Гюл, ръководител на кореспондентското бюро на вестника в Анкара.

С решение на Конституционния съд двамата бяха пуснати на свобода след 92 дни престой зад решетките, което персонално вбеси президента Ердоган. По време на делото за публикациите по скандала с подкупите, наречен „Досието 17-25 декември“, в съдебната зала Джан Дюндар трябваше да прочете резюмета на публикациите си за корупционната афера, в които Реджеп Ердоган е главен герой.

„Няма нищо за обясняване на тази поредица, изпълнили сме си задълженията според нашата мисия. Не ние трябва да сме на подсъдимата скамейка, а онези, имената на които излязоха в разкритията по корупционната афера, бизнесмените, които даваха огромните подкупи. Точно техните присъди очаквам“, заяви Дюндар пред магистратите.

Коментарните му текстове и разследванията по скандала, разтърсил властта в Турция обаче му донесоха обвинението за нарушаване на държавната тайна и клевета, последвано от съдебното решение за финансова глоба от над 28 000 турски лири. Защитата му поиска присъединяване на другото дело - за публикациите за тировете на МИТ с оръжейни доставки за Ислямска държава, спрени на границата със Сирия, към първото. Съдията обаче отказа това с мотива, че двете обвинения не са с идентичен характер. Ердоган и министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, които са и жалбоподатели срещу журналиста, изпратиха в залата на Наказателния съд своите адвокати.

Президентската адвокатка Хатидже Йозай настоя за осъдителна присъда с аргумента, че журналистът умишлено е предприел да причини вреди на клиента й Ердоган. Джан Дюндар подчерта, че изобщо не вижда къде е собствената му вина в това дело, още повече, че темата е била обект на обсъждания и изследвания, а и на много публикации в медиите.

„Откакто съществува републиката, това е най-големият корупционен скандал, сведенията и твърденията са изключително сериозни. По времето, когато аферата излезе от тайната, жалбоподателят беше премиер на страната и името му се спрягаше за бъдещия президент. Но за него има крайно сериозни данни, а преди да гласува, обществото има правото да знае свързан ли е кандидатът за поста с разследвания и има ли обвинения срещу него. И като журналист аз имам правото да информирам за всичко това, то е приоритет №1 в журналистиката. Заставам зад всяка своя написана дума“, категоричен бе главният редактор на „Джумхуриет“ в съдебната зала и поиска оправдателна присъда.

Следващото съдебно заседание по делото с обвинение за шпионаж и готвен преврат е насрочено за 6 май. В. „Джумхуриет“ публикува споделени в Туитър призиви от президента на САЩ Барак Обама и държавния секретар Джон Кери за свобода на словото и медиите в Турция в часовете, когато Дюндар бе пред магистратите.