Максимум до 4 години цялото железопътно трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км/ч. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след откриването на реконструираната Централна жп гара в София, предаде "Фокус".

По думите му, към днешна дата Централната гарата е готова за експлоатация. "Единствено довършителни дейности се извършват в помещението, където се намира централизацията и контролът на трафика на влаковете. До броени дни и там ще приключи ремонтът и ще започне да се ползва. Предстои да се дооборудва детският кът и да минат процедурите по даване под наем на търговските площи", обясни министърът на транспорта.

"На 16 май с министър-председателя Бойко Борисов ще тръгнем от ГКПП "Капитан Андреево" с влак", съобщи Московски. "По цялото трасе до Септември в повечето участъци е издаден Акт 16. На практика до септември месец от Пристанище "Бургас" и от Капитан Андреево през Пловдив трасето е готово за скорост до 200 км/ч", подчерта министърът. По думите му, в момента текат процедурите за отсечките Септември - Елин Пелин и София - Драгоман", за да може да се направи връзка между сръбска и турска граница и Пристанище "Бургас" - сръбска граница. "До 3 години, максимум 4 цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км в час и паралелно с това БДЖ би трябвало да се подготви с процедура за нови влакове", каза Московски.

По думите му, приходите за влаковете ще дойдат от концесията за летище "София", другата част ще бъде коментирана, спрямо възможностите на бюджета.