Референдумът ще влезе в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и ще бъде в правомощията на президента, той няма да е задължително да бъде заедно с национални избори, но няма да е задължително да бъде и отделно от тях.

Това заяви днес на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след близо два часа консултации за изборното законодателство между партньорите в управляващата коалиция, в които взе участие и премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Водихме дебата с цел постигане на общ консенсус и ще ви запознаем с тези въпроси, по които имаме безспорно разбирателство и пълна консолидация, продължи Цветанов.

Ще се дава възможност на избори да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които я формират, без да се изписва наименованието, както досега, примерно „Граждани за…”. Това е формата и начина, за да се знаят кои са тези политически субекти с цел да ограничим корпоративните и икономически коалиции на местно ниво, добави депутатът.

Предизборната кампания остава 30 дни, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, каза той.

Текстът за задължителното гласуване вече е приет и в момента се обединяваме около становището да има дерегистрация на избирателя, когато той не участва в два последователни, национални, еднакви по вид избора, посочи Цветанов.

За гласуването в чужбина ще търсим допълнителен консенсус и ще можем да постигнем решение, което да е от полза за българските избиратели, каза той.

Машинното гласуване сега е прието да става експериментално. В момента премиерът е възложил да се провери какви са техническите възможности и да бъде въведено за не по-малко от 500 секции, както и да се търси вариант за машинно преброяване, информира Цветанов. И благодари на участниците в дебата за разумните отстъпки, които са направили.