Не може закон да обслужва партийни интереси и една националистическа формация да определя дневния ред на държавата - така посланикът на България в Турция Надежда Нейнски коментира пред Би Ти Ви приетите от парламента промени в Изборния кодекс.

Според нея има много противоречия в гласуваните от депутатите промени в закона. Ако българите в чужбина не ни интересуват, това е един тип политика, ако ни интересуват - трябва да е различен, каза тя. По думите й утвърдените нови правила няма да спрат сънародниците ни в Турция да гласуват, каквато очевидно е целта.

Живеещите и работещи зад граница всяка година внасят 3 милиарда в България - те дотират икономиката, привличат чуждестранни инвестиции, посочи посланик Нейнски. Ако решението се запази, в Турция ще се гласува само в 4 секции – в Одрин, Истанбул, Бурса и Анкара, което касае между 50 000 и 70 000 души по нейни данни.

Ако законите се прилагат стриктно, няма риск. Но ако ние не си вършим работата и не защитаваме интересите си, не ни е виновна другата държава, отбеляза Нейнски.

Национална кауза е увеличаването на гласуващите изобщо, подчерта дипломатът. Със сигурност наложеното ограничение да се гласува само в посолствата и консулствата ограничава правото на българите в чужбина. Иначе е интересно да се провери колко са мотивираните да пропътуват хиляди километри, за да дадат своя вот.

Ключов и очакващ решение е въпросът за електронното гласуване, каза Нейнски. Но според нея има нежелание то да се въведе в България, въпреки че може да реши голяма част от въпросите, които се поставят в момента – и с фалшификациите, и с мотивацията.

Официално не е известно да има забрана български политици да влизат в Турция, каза посланикът в отговор на въпрос. Според нея няма и как да има такава забрана, освен ако не става въпрос за разследване или за заплаха за сигурността.

Една от големите въпросителни на предстоящите избори ще е да се види как ще се разпредели вотът между ДПС и новоучредената ДОСТ на Лютви Местан, призна дипломатът.

В този момент България трябва да покаже стабилност и сила тук, но и характер в дебатите, които се отнасят до региона и до Европа, каза още Надежда Нейнски.

Според нея споразумението между ЕС и Турция не е перфектно, но трябва да му се даде шанс, защото по-добро от това на този етап не е създадено.

През 2014 г. 135 хиляди българи, живеещи в чужбина, са гласували в 58 държави. Турция е сред 6-те държави, където българите са гласували най-масово. Имало е 400 секциии, а през 2013 г. те са били 135.