Ако се въведе електронно гласуване, имате ли съмнение, че Филиповци и Столипиново ще се покрият с различни IP-адреси. И електронното гласуване на ромите ще бъде фактор за изкривяване на изборните резултати. Това заяви социологът Андрей Райчев в коментар на промените в Изборния кодекс пред Нова телевизия.

Реформаторите искат да се направи електронно гласуване. Тяхната логика е, че те имат много голям потенциален вот на Запад, което може би ще им донесе едно депутатско място, но това ще доведе и до други последствия, допълни експертът.

"Има опасение, че новата партия ДОСТ ще получи мобилизирани гласове. Искането на Патриотичния фронт е да се намали потенциалното влияние на ДОСТ", каза Райчев. Относно решението българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите ни мисии експертът коментира: "Никой няма да ви го каже, но това е в някакъв смисъл ограничаване на правата на избирателите в чужбина. Това е практически влошаване на условията на гласуване с цел намаляване на гласовете".

"Защо да променяме нещо, което работи", попита социологът.