Би Би Си опроверга публикациите, появили се в британски медии, че в нов документален филм на радио и телевизионната компания за гибелта на малайзийския боинг през лятото на 2014 г. в Източна Украйна се твърдяло, че той е свален от украински военен самолет.

Вестник "Сънди таймс" неправилно е представил съдържанието на предаването, се казва в съобщение на Би Би Си, изпратено до ТАСС.

За разлика от това, което се твърди в заглавието на вестника, във филма експерти всъщност казват, че е малко вероятно да са верни твърденията, че боингът е бил свален от украински боен самолет, защото тези самолети не могат да летят на такава височина. 

Във филма безпристрастно и балансирано са изложени противоречащи си твърдения за съдбата на самолета, свидетелства и в подкрепа, и против теориите, които засягат Русия, Украйна и ЦРУ, подчертава Би Би Си. 

Подробно са представени и резултатите от официалното разследване на холандското правителство, което убедително доказва, че самолетът е свален с мощна ракета "земя-въздух", се казва в комюникето.

Пред Би Би Си авторът на филма Майк Рудин разказва, че някои от интервютата, влезли във филма, са записвани при условие интервюираните да останат анонимни, но при правенето на филма е разговаряно с много хора, които изразявали различни гледни точки. Като цяло обаче разказите им потвърждават официалната версия, казва Рудин.

Филмът ще бъде излъчен на 3 май по втори канал на Би Би Си.