Отпадане на визовия режим за румънски граждани поиска Букурещ. В противен случай северната ни съседка предупреди ЕК, че няма да ратифицира опасни търговски споразумения като ТПТИ със САЩ и като СЕТА с Канада, пише "Труд".

Страната ни обаче, която също иска отпадане на визите, не е повдигала досега въпроса, нито е поставяла условия пред ЕК в защита на българските интереси.

Последствията от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което предстои да сключат ЕС и американците, важат за всички държави членки по презумпция, включително за България.

Споразумението носи опасност от разхлабване на строгите европейски стандарти за качество и безопасност на храни и стоки с цел улесняване на търговията. То ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, ако със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите.

Освен на гражданско ниво в ЕС вече се надига недоволство и от страна на местната власт в лицето на общини от повечето държави, включително в нашата, в която по въпроса предстоят срещи между общинари.

В понеделник президентът на САЩ Барак Обама, който е на посещение в Германия, призова европейците да купуват повече американски стоки, а канцлерът Ангела Меркел заяви, че ТПТИ трябва да се подпише до края на годината.