Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че ерата на смартфоните съвсем скоро ще приключи и ще бъде заместена от ерата на изкуствения интелект. Обществото ще смени своите приоритети и няма да разчита на мобилните устройства за получаване на информация.

„Днес живеем във свят, който можем да наречем "на първо място мобилен", тоест за нас именно смартфоните и таблетите засега са едни от най-необходимите предмети. Скоро тяхното място ще бъде заето от изкуствения интелект“, подчерта Пичай. Той уточни, че мобилните електронни устройства ще продължат да се използват, но по коренно различен начин.

Технологичният гигант обяви и за големи постижения в областта на изкуствения интелект. Google вече разполага с автопилот,самообучаващият се алгоритъм AlphaGo, който победи един от най-силните състезатели в тази игра.

Алгоритмите в търсачката също са резултат от дълги изследвания в областта на изкуствения интелект.

В момента  има сериозен ръст на компютърните асистенти, които са с ограничен ИИ. Пичай информира, че Google сега се занимава именно с подобни системи. Той смята, че именно те ще са причината за смяната на приоритетите в информационната сфера, пише Kaldata.

Google работи върху нов проект, в който са обединени преимуществата на различни типове изкуствен интелект. Така например, асистентът може да ви последва навсякъде, независимо какво компютърно устройство използвате.