У нас са пристигнали двама бежанци по европейската система за разпределение на търсещите убежище и един от тях вече е избягал.

Това се разбра от думите на премиерът Бойко Борисов по време на среща на Европейската народна партия (ЕНП) в София.

Според Борисов избягалият иска да бъде Австрия, Швеция или Германия, а не у нас. " Като казвам България давам пример с нас, но това е същото и в другите държави, те не искат и в Унгария, не искат и в Чехия, не искат и в Полша", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

"Насила никой не можем да задържим в България, или в Румъния, или в Полша, той трябва да желае да е тук. Иначе ние трябва да направим затвори, за да може ние приехме, че ще вземем 1200 души по релокация, но те като не искат да стоят в България, какво да ги правим, насила трябва да ги затворим", каза Борисов.

Той коментира, че месечната издръжка на един бежанец е много повече от пенсията на един български пенсионер. "По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец, което е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер, която е около 150 евро на месец", каза Борисов.

Според него така се получи рязко разминаване между желаното и действителното. "Дори един абсолютно неоспорим лидер в Европа, какъвто е канцлерът Ангела Меркел, беше поставен под напрежение. Може би с това, което тя направи за последните 10 години, ще остане в историята като най-добре справящия се политик. Дори и там възникна напрежение – в една изключително подредена държава“, коментира Борисов.

Той каза още, че е трудно да се обясни защо над 700 млн. евро "се изсипаха" в Гърция за справяне с бежанската криза, а за България - 6 милиона, при положение, че границите на двете държави с Турция са еднакви.

"България полага много усилия да докаже, че е достойна шенгенска граница. Колкото и да ни е трудно, се справяме“, заяви Борисов.

Той посочи, че много европейски държави се поддават на ударите на популизма.

"Ако не сме гъвкави и бързи като представители на ЕНП, всяка грешка се наказва. Предложих решение на Европейския съвет още миналата година, но трябваше поне още 10 съвета да се проведат, 3-4 от тях извънредни срещи, за да вземат това решение, което аз предложих. Днес бежанците са много повече, а решението бе простичко. Предложих да затворим всички граници, а отворени остават само граничните пунктове. Да им се осигури прехрана и човешко съществуване“, добави премиерът.