И учителите да се включват в проверките за въшки на децата в училище. Такава препоръка е спусната до столичните школа заради "епидемията" от паразити, пише "Монитор".

Причината е, че медицинските сестри невинаги могат да смогнат да проверят достатъчно ефективно и обективно всички деца, затова е препоръчително и преподавателите да се включват, обяни началникът на отдел "Паразитология" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Цезарина Илиева.

Участието на учителите всъщност е стара практика, която преди дори е била регламентирана с документ, който обаче е бил отменен. Затова и в момента е спусната такава препоръка. В 119-о СОУ тя се спазва. Така например при подозрителни обстоятелства учителите помагали на медицинските сестри в битката с паразитите, обясни директорът на училището Симеон Ангелов.

Те дори алармирали родителите във Фейсбук група, когато установят, че има нови деца с въшки. Идеята е майките профилактично също да проверяват хлапетата си у дома.

По данни на СРЗИ до момента са проверени 174 школа, като в 112 от тях е установено опаразитяване. В 77 от учебните заведения в косичките на децата са намерени гниди, а в 25 живи въшки. Препоръчва се още медицинските сестри да регистрират дечицата с паразите в косите и хлапетата да се връщат в класните стаи чак след проверка, която установява, че вече са напълно изчистени.

Според Цезарина Илиева при едно отговорно подхождане към проблема, детето може да бъде обезпаразитено в рамките на 3-4 дни. Тя обърна внимание, че в борбата с въшките трябва да се използват лосиони с химични вещества. Някои от майките залагали на препаратите на билкова основа, за да щадят главичките на децата си. Те обаче не били достатъчно ефективни при справянето с въшките. Очаква се СРЗИ скоро да публикува на сайта обобщени данни и резултати от акцията си.

За бумът на паразитите алармираха и от Министерството на образованието и науката. Заместник-министър Диян Стаматов призова родителите към отговорно отношение, да пускат децата си обратно в класните стаи чак след като са напълно изчистени. Освен в София бум на въшки има и в Пловдив.