Канадски заложник е бил екзекутиран от своите похитители от филипинската ислямистка групировка "Абу Саяф", която го държеше за заложник от седем месеца.

Екзекуцията е изпълнена няколко часа, след изтичането на ултиматума. Премиерът Джъстин Трюдо остро осъди тази "жестокост". "Джон Ридсдел, канадски гражданин, държан за заложник във Филипините от 21 септември 2015, бе убит от своите похитители", заяви канадският премиер. Трюдо прекъсна семинар на министерско ниво в Албърта, за да направи съобщението и да осъди "безкомпромисно жестокостта на похитителите и тази ненужна смърт". По-късно филипинската полиция е открила на остров Джоло обезглавеното тяло на бял мъж. Островът, който се намира на около 1 000 км. от столицата Манила, се счита за бастион на ислямистите. Часове, след изтичане на ултиматума, фиксиран от терористичната организация "Абу Саяф", двама души на мотор са изхвърлили торба с глава през кметство на остров Джоло, каза местен представител на властите.

Джон Ридсдел бе отвлечен на 21 септември през нощта, докато бил на борда на яхта в яхтеното пристанище на хотелски комплекс. Той бил в компанията на друг канадец - Робърт Хол. Филипинската приятелка на Хол - Маритес Флор и норвежкият управител на хотелския комплекс Кяртан Секингстад, също са били отвлечени. През март се появи видео, разпространено от джихадистите. В него трима бели мъже казват, че ще бъдат екзекутирани, ако не бъде платен откуп от 1 млрд. песос /20 млн. долара/ за всеки един от заложниците.