Американският президент Барак Обама счита, че неговият руски колега Владимир Путин не е напълно убеден в идеята за обединена Европа. Това заяви Обама в интервю пред тв канала Си Би Ес.

"Путин вижда глобално НАТО, ЕС и трансатлантическото единство като заплаха за руската мощ", каза Обама в телевизионното интервю, което ще бъде показано изцяло днес, а отделни пасажи бяха публикувани по-рано - в понеделник.

Мисля, че той се лъже по този въпрос. Казах му, че всъщност една силна и обединена Европа, която работи с една силна и отворена навън Русия, това е правилното решение", каза той. "На този етап, той не е напълно убеден", призна Обама. Той коментира и мигрантската криза, като подчерта, че това не е само европейски проблем. "Това е и наш проблем също", добави Обама. Но най-важният и стратегически факт е в натиска, който мигрантската криза оказва върху политиките на Европа, доколко това тласка напред крайнодесния национализъм и до каква степен ще разедини европейското общество, което в отделни случаи се използва от някой като Путин.