Премиерът Бойко Борисов лично ще дойде в Народното събрание, където днес ще срещне с ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството, за да бъдат обсъдени промените в Изборния кодекс.

За участие в срещата са поканени ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Самият Борисов обясни, че срещата с парламентарните групи ще бъде публична, защото е „започнало да му омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение”.

Веднага след срещата стартира и извънредното заседание на парламента, чиято цел е продължаване с приемането на промените в изборния закон на второ четене.

В същото време няколко хиляди вече са заявили участието си в протест пред сградата на Народното събрание срещу ограниченията в Изборния кодекс. „Излизаме на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс, за които единствената дума е арогантност”, се казва в разпространеното в социалните мрежи съобщение за протест. Хората не са съгласни със задължителното гласуване, тежките бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница, забраняването на провеждането на избори и референдуми заедно. Протестът вече има и свои хаштагове - #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове. „Припомняме на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега, и всеки опит технически да орежат правомощията му няма да остане без последици”, заявяват организаторите.

Премиерът Борисов вече каза, че ГЕРБ са склонни да направят ревизия в Изборния кодекс по тези промени, които провокират недоволство сред хората. „Ако това беше правителство на ГЕРБ въобще нямаше да бъдат приети тези промени”, каза по-рано Борисов и подчерта, че винаги е бил против задължителното гласуване. „Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно", категорично отбеляза той и заяви, че не иска за неща, които се приемат от всички, само ГЕРБ да се обяснява. „Досега се съобразявах в името на коалицията на подкрепящите партии, а когато ГЕРБ предложи нещо трябва да ходи и да търси подкрепа от партии, извън правителството”, каза още по темата премиерът.

Една от ключовите приети до момента промени в Изборния кодекс гласи, че гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. По темата за задължителния вот от ДПС обясниха, че ще сезират Конституционния съд.

Друга важна промяна в Изборния закон регламентира не допускане на произвеждането на избор и гласуване по национален референдум в един и същи ден.

Депутатите решиха още да не се допуска образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства на България. Предложението, което бе на Патриотичния фронт (ПФ) предизвика бурни дебати в пленарна зала най-вече между представителите на ДПС и на ПФ. След промяната българи в Англия и други държави излязоха на протест като заявиха, че парламентът ограничава правата им по Конституция.

В петък (22 април) председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разясни, че ще бъде направено всичко възможно, за да се въведе експериментално електронното гласуване още на президентските избори тази година. По темата за санкциите при негласуване, Цветанов разясни, че е бил възприет принципът, който предстои да бъде и гласуван в зала, гласящ, че след два последователни пъти на негласуване, да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от конституционното си право. Тези, които не желаят да гласуват за никого, ще имат възможност да зачеркнат квадратче, че не желаят да гласуват за никоя от регистрираните партии. Ако някой реши, че иска да гласува отново ще може да се регистрира отново.

С промените ще отпадне и възможността да не се правят социологически изследвания в предизборния период.