Причината за смъртта на Принс може да е станало неправилно съчетание на приеманите лекарства, което е довело до тяхното „случайно предозиране“.

Такова мнение изрази пред вестник „Ню Йорк дейли нюз“ лекарят Дрю Пински, известен в Холивуд медик.

Според него спирането на дишането е свързано най-вече с употребата на „смесица от орални опиати и бензодиазепини (със сънотворен ефект – ред.)" - една комбинация, която е и изключително опасна. Става дума за едновременно използване на обезболяващи и успокоителни средства. "По правило става спирането на дишането и бърза смърт. Това може се случи твърде лесно, дори ако лекарствата са предписани от лекар“, поясни Пински.

Докторът предположи, че е възможно Принс да е имал хронично заболяване. "Мисля, че скоро ще получим отговор на този въпрос“, посочи Пински, напомняйки за слуховете, че музикантът бил взимал обезболяващи заради болка в тазобедрена става. „Макар че опиати може да присъстват в цялата тази история, все пак случаят не прилича на наркотичен. Дори той да е починал от употребата на някакви препарати, предизвикващи спиране на дишането, аз бих окачествил тази смърт повече като нещастен случай, отколкото като наркомания. Наред с това един здрав мъж, страдащ от болки в тазобедрената става, не трябва постоянно да взима опиати. Само от време на време, разясни медикът.

Принс издъхна скоропостижно на 21 април на 57-годишна възраст.