Паметник на Никола Ракитин е бил откраднат в Плевен. „Нагли вандали без съвест са тези, които посегнаха на паметника на големия български поет Никола Ракитин". Така секретарят на читалището в Плевен, което носи името на поета, коментира кражбата, извършена в нощта срещу понеделник.Чавдар Луканов обясни за "Дарик", че откраднатият бюст не е от мед или бронз, а е от мрамор. Поставен е преди около 20 години с помощта на тогавашното ръководство на Община Плевен.

„Това е кражба по поръчка, защото мургавите братя нямат интерес към него, защото това не е желязо. Паметникът обаче, освен духовна, има историческа стойност, защото е направен в Рим от големия български скулптор Кирил Тодоров през 1936 година", обясни Луканов.

Според него вандалският акт е извършен в нощта срещу понеделник и е дело или на колекционер, или - по-малко вероятно, на новобогаташ-бизнесмен.

„Това е нагло, долно и престъпно деяние, и е дело на ненормални хора", коментира още Чавдар Луканов.

Чавдар Луканов сподели още, че непосредствено до постамента, от който е откъртен паметникът на Никола Ракитин. има следи от тежка машина. Той припомни, че поставянето на бюста преди 20 години е осъществено с кран, тъй като той тежи повече от 200 килограма.

От ръководството и настоятелството при читалище „Никола Ракитин" призовават гражданите, които имат някаква информация относно извършеното деяние, да сигнализират в полицията или директно в читалището.