Соул легендата Били Пол почина на 80-годишна възраст. Познат най-вече с песента си „Me and Mrs. Jones”, Пол е носител на награда „Грами” и като един от хората, които оформиха съвременния R&B звук.

„Съжаляваме да съобщим, че Били почина в дома си след сериозно боледуване”, гласи траурното съобщение на сайта му.

Певецът носи рожденото име Пол Уилямс и е роден във Филаделфия на 1 декември 1934 година. По това време града е епицентър на случващото се в соул музиката, като от него идват и други значими имена като Нина Симон и Чарли Паркър.

„Me and Mrs. Jones” оглавява чартовете през 1972 г., като по-късно кавъри на песента правят „Хал енд Оутс”, Майкъл Бубле и други.

Хитът е последван от силно политически ангажираната „Am I Black Enough For You?”, идваща в активните години на радикалното движение „Black Power”.

По това време песента отдалечава Пол от статута на трайна комерсиална сензация, но днес е считана за класика във фънка. Други негови текстове също са смятани за противоречиви.

„Във всеки един аспект Били Пол беше първият, който вкара реалността в музиката”, заяви барабанистът на „Дъ Руутс” Куестлав в документален филм за Пол, като според него соул певецът е павирал пътя на по-познати артисти като Стиви Уондър и Марвин Гей.