Град Шанхай предстои да направи законово задължение възрастните деца да посещават своите родители, съобщава вестник The Huffington Post, цитиран от "Фокус".

На пресконференция властите в китайския град съобщиха, че наследниците, които не живеят вече със своите родители, трябва да ги „посещават или изпращат поздрави по-често“, или ще ги сполетят доста сурови последствия. Родителите ще могат да съдят своите деца, ако те не ги посещават, а съдилищата ще могат да нареждат на децата да се върнат в къщата на родителите си или да отидат в дома за възрастни хора, каза заместник-директора на правната служба на Шанхай Лу Пексин.

Ако децата не изпълнят съдебното решение, те ще бъдат включени в „черен списък на кредитния рейтинг“, след което ще имат трудности при отваряне на банкова сметка и вземане на заеми.

Някои китайски медии дори сравняват децата, които не посещават родителите си, със шофьори блъснали човек и избягали от мястото на инцидента или хора, които не си плащат за ползването на метрото.