Задържаният за убийството на 87-годишната Цветана Иванова от врачанското с. Малорад Даниел Пламенов остава за постоянно за решетките докато приключи следствието по случая, реши окръжния съд. 18-годишният криминално проявен младеж имал присъди за кражби още като непълнолетен, а съдът прецени, че може да се укрие или да извърши ново престъпление, ако е на свобода.

Апашът от Малорад взломил с щанга дома на възрастната жена в четвъртък през нощта миналата седмица с цел да задигне пенсията й. Бабата го усетила и се опитала да го спре, а той я пребил до смърт с щангата. Тръгнал си с празни ръце, тъй като не успял да открие никакви пари.

Хората в Малорад се шокирали когато разбрали кой е убиецът на уважаваната в селото жена. Младежът, който не подхващал никаква работа, често искал заеми от баба Цветана, но забравял да си връща парите. Заради доброто си сърце тя рядко му напомняла за борчовете и пак му помагала, за да го спаси от глад, разказаха съседите на убитата жена.

Малорад се прочу като селото на ужасите заради многобройните посегателства срещу самотно живеещи пенсионери. Заради серия от грабежи и побоища над възрастни хора Малорад почерня от ченгета и жандармеристи през 2014 г. Жертва на един от най-бруталните грабежи станаха възрастно семейство инвалиди, които бяха пребити жестоко пред очите на дъщеря им, която е тежко болна. Крадците тогава успяха да отмъкнат около 3000 лв., събирани от бабата и дядото за лечение на дъщеря им.

След няколко месеца присъствие на специализираните сили в селото ситуацията бе туширана. Хората обаче треперят и до днес, тъй като голяма част от населението е без работа и често посяга към кражби и грабежи. През миналата година кметството нае частна фирма за охрана на хората и имотите им в селото, но не всички могат заради безпаричие да си позволят да плащат, за да бъдат пазени.