По 400-500 евро на месец са за плащания на бежанец, което е в пъти повече от пенсията на един български пенсионер, която е около 150 евро на месец. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата на кампанийните мениджъри на ЕНП, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„С една дума изведнъж се получи едно рязко разминаване между желаното и действителното. Дори един абсолютно неоспорим лидер в Европа, какъвто е канцлера Ангела Меркел беше поставена под напрежение, а това, което тя направи за последните 10 години ще остане в историята е като най-добре справящия се политик, може би. Дори и там възникна напрежение – в една изключително подредена държава“, коментира Борисов.

Премиерът Бойко Борисов: България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница

България харчи много пари и усилия, за да докаже, че е истинска шенгенска граница, каза Борисов„И колкото и да ни е трудно – се справяме. Под ударите на популизма много европейски държави се поддават“, заяви премиерът. По думите му, България е имала този пример със СИРИЗА.

„Сега от последните избори, които наблюдавам в Европа, все повече това се развива като политика“, каза той. По думите му, ако ЕНП не е гъвкава, бърза, с правилните решения, всяка една грешка се наказва изключително тежко. „Преди година време на Европейския съвет им предложих решения, трябваше поне десет съвета да се проведат след това, поне десет, от тях поне 3-4 извънредни и всъщност да се вземе решението, което им предлагах тогава.

Само, че има още един милион бежанци повече в Европа, а решението беше простичко и прагматично – затваряме всички граници на ЕС и оставяме само официалните контролно-пропускателни пунктове и всеки, който иска да влезе в Европа минава през КПП-то, взимат му се отпечатъци, регистрира се, здравно се обезпечава и тогава продължава по пътя си за където иска да отиде“, заяви Борисов. Според него, ако бежанец не иска да го приемат в Австрия, Полша, Чехия, Словакия или Унгария, да не се пропуска нататък, защото трябва някъде да отседне. „Там където отседне трябва да се направи бежански лагер, да му се осигури храна, прехрана, човешко съществуване“, посочи Борисов. По думите му, след като като половината държави в Европа не искат да приемат бежанци, всичко се концентрира в няколко държави - Германия, Австрия и страните от Бенелюкс.

 

Според него това е честно и за самите мигранти, защото не стават лесна плячка за каналджиите. „Честно е и към техните семейства, които продават къщи, продават имоти, за да осигурят пари за това пребиваване“, коментира Борисов. По думите му, социалните системи на най-развитите държави прегряват вече.


Премиерът Бойко Борисов за мигрантите: Насила никой не можем да задържим в България, в Румъния или в Полша

Насила никой не можем да задържим в България, в Румъния или в Полша, каза премиерът. Премиерът попита как да обясни на хората, че релокацията не може да е задължителна. 

„Не знам вие как го обяснихте във вашите държави. Насила никой не можем да задържим в България, или в Румъния, или в Полша, той трябва да желае да е тук. Иначе ние трябва да направим затвори, за да може ние приехме, че ще вземем 1200 души по релокации, но те като не искат да стоят в България, какво да ги правим, насила трябва да ги затворим“, коментира Борисов. 

По думите му, неслучайно към момента има двама, които са дошли в България по релокацията и единият е избягал. „Той иска в Австрия, иска в Швеция, иска в Германия, не иска в България. Като казвам България давам пример с нас, но това е същото и в другите държави, те не искат и в Унгария, не искат и в Чехия, не искат и в Полша“, добави премиерът.