Американският президент Барак Обама призова за европейско обединение в лицето на нарастващия популизъм и скептицизъм около Европейския съюз.

„Силна и обединена Европа е необходимост за света“, каза Обама в своя реч в германския град Хановер. Посещавайки континент засегнат от мигрантската криза, икономически застой и възможността Великобритания да напусне ЕС, американският държавен глава заяви, че „целият свят се нуждае от силна, просперираща, демократична и обединена Европа“.

Въпреки че в своето изказване той призна, че европейските институции наистина могат да бъдат разочароващи, той посочи, че „обръщането навътре“ не е отговорът на европейските проблеми.

В същото време президентът поиска страните от НАТО на континента да поемат по-активно участие в сигурността. „Европа понякога е незаинтересована от собствената си защита“, посочи той. Наблягайки на това, че НАТО трябва да „подсили своите партньори на първа линия в Полша, Румъния и Балтийските държави“, като в същото време трябва да отговори на „заплахите по южния си фланг“, Обама призова за увеличение на средствата за отбрана в държавите членки. “По тази причина всеки член на НАТО трябва да дава своя пълен дял от 2% от БВП за нашата обща сигурност. Нещо, което невинаги се случва“, заяви той.

В същото време Обама обяви и очакваното изпращане на 250 американски военни в Сирия. „Те няма да водят сражения на терен, но ще са от съществено значение за провеждането на тренировки и съдействието на местните сили докато продължават да отблъскват „Ислямска държава“, посочи той.