"Варна притежава и като община и като област всички предпоставки да е контражесет на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата", заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" със съдействието на СИБанк във Варна.

Средната годишна заплата във Варна е 9000 лв., София 12 000, на другите места е под 4200 лв., обясни Дончев. Само на ниво община имаме сключени договори за 210 млн. лв., допълни вицепремиерът за Варна.

"Регионалното развитие има огромен проблем и това са дисбалансите. Пет пъти разлика между най-развитата и най-неразвитата територия е абсурд. Има цели територии, които не се ползват икономически в страната. Ние не използваме всички ресурси. Град с 30% безработица означава само, че ние не работим за него. Къде ще живееш зависи не само от това дали има хубав път, а как изглежда целият град. Процесите са абсолютно същите като социалната маргинализация. Допуснем ли да се съберат всички негативни фактори, връщането ще е много по-скъпо", заяви още вицепремиерът.

Трябват ни мотори, градове, които се развиват, заяви още Дончев.

До два месеца ще бъде представен и финалният вариант на проекта за енергиен хъб, който е изключително важен за Североизточна България, каза той.

"Много е важно държавата какви ресурси разпределя - държавни или европейските фондове. Но това не е най-важното, защото държавата, за да даде много повече е събрала. Преди разговора какво държавата финансира има друг разговор. Можем да говорим и за инфраструктурата и за състоянието на администрацията, но най-важният разговор е как държавата да пречи по-малко. Това е и най-евтиното усилие, да се променят законите и правилата, които пречат", заяви Томислав Дончев.

"В последните месеци разглеждаме всички режими - всеки от разрешителното за строеж, през търговията с енергия, за всеки внос и за всеки износ износ. И търсим слабите места като ползваме за индикатор класацията Doing Business. Щом в Чехия могат да го правят по-бързо, значи и ние можем", каза още Томислав Дончев.

"Естествено има съпротива, но съм убеден, че съвсем скоро не само ще има ефект, но и той ще бъде усетен от всички. Надявам се с новия закон за концесиите да изчистим пречките и в тази тема", допълни той.