Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършва множество проверки по язовирите и водоемите в цялата страна за законността на извършвания улов и спазването на забраните за улов. Само през последната седмица са конфискувани 3250 метра незаконно поставени рибарски мрежи и съоръжения и е заловена близо половин тон незаконно уловена риба.

На 20 април, служители на ИАРА от град Пловдив извършиха проверка по суша и вода на яз. Пясъчник. Открита беше 1000 метра хрилна мрежа с големина на окото 100мм. Уловеният около 150 кг шаран е освободен във водата на язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестният извършител.

При нощна проверка на язовир Мандра инспектори от Бургас в същата вечер, е иззета близо 70 кг. сребриста каракуда и 900 м. хрилни мрежи. Мрежите са задържани на съхранение в сектор „Рибарство и контрол” – град Бургас, а рибата е върната обратно във водата. На същия язовир е направена проверка и няколко дни преди това, на 14 април, като са намерени 350 метра бракониерски мрежи и 175 кг. риба от вида сребриста каракуда. Рибата е дарена на Дирекция „Социален патронаж“- град Бургас с приемо-предавателен протокол, а мрежите задържани.

Инспектори на ИАРА в Габрово от отдел „Централен Дунав" – Русе са проверили по вода язовир „Александър Стамболийски”. При обхода на водоема са открити бракониерски хрилни мрежи, поставени в работно положение с дължина 250м. Мрежите са иззети, а уловената в тях риба е дарена на социално заведение.

Проверка е извършена и на река Янтра в землището на село Кривиня от служители на ИАРА - гр.Русе. Намерен е 100 метра найлон без радина с око 80 мм за улов на риба, който е конфискуван.

В Кърджали по подаден сигнал, подаден на телефон 112 в началото на седмицата, инспекторите на ИАРА от Кърджали при съвместна проверка със Зонално жандармерийско управление в Кърджали и сдружение на рибарите в град Кърджали са заловени двама нарушители, извършващи бракониерски риболов с мрежи в района на с. Соколско на язовир "Студен кладенец". При проверката, лицата са успели да избягат, като са оставили в гората гумена лодка и хрилна мрежа с дължина 150 м. Лодката е иззета, а хрилната мрежа - унищожена. Съставен е констативен протокол.

При проверка в Кърджали на 19.04.2016г. до блатата на чапловата колония под стадиона на Горубсо е заловен и друг нарушител, който извършва любителски риболов по време на забрана. На лицето е съставен акт за извършено административно нарушение и са иззети въдиците и улова от сребриста каракуда.

Инспекторите от град Бургас са извършили проверки и по море през седмицата с патрулен катер ИАРА 1, като са намерени бракониерски мрежи за калкан с размер на окото 160 мм. и обща дължина 500 м. Мрежите са извадени от водата и задържани.

227 констативни протокола и 13 акта за административно нарушение са съставили инспекторите на ИАРА през предишната седмица.

4260 метра е дължината общо на иззетите мрежи и риболовни принадлежности, две лодки, един кърмак и един парашут и 6 макари.

Близо 100 кг е иззетата риба, от които 50 кг каракуда, 24 кг шаран, 22 кг платика и 4 кг бяла риба и 2 кг черна балканска мряна. Инспекторите са издали 91 удостоверения за стопански риболов и 412 билета за любителски риболов.