Земетресение с магнитуд най-малко 7,2 по Рихтер и поне 100 000 жертви очаква Истанбул, прогнозират турски експерти.

Тази страшна перспектива за мегаполиса изложиха в студиото на телевизия CNN Turk геологът проф.д-р Наджи Гьорюр и експертът по архитектура и градоустройство проф.д-р Ахмет Вефик Алп, като изрично подчертаха, че това е бъдещето на Истанбул.

Двамата бяха единодушни, че трябва да се очаква трус от най-малко 7, 2 по скалата на Рихтер и дори с по-голяма сила, при който 300 000 сгради ще бъдат сринати, а 100 000 души могат да загинат. При предишно земетресение вълните на Мраморно море надвишаваха 10 метра височина, възможно и сега да има цунами, посочи проф. Гьорюр. Според него степента на разрушенията зависи и от това коя част ще се отчупи, рамото на разлома от централна провинция Мармара до островите в Мраморно море е с дължина 110 километра и ако то се раздвижи и разчупи, магнитудът на труса може да достигне 7, 3 по Рихтер.

„Това е много сериозно и много голямо земетресение, а ако и на юг от островите 60-километровият разлом се разбие, може де провокира трус със сила най-много до 7-а степен. В такава ситуация е възможно да се образува мощно цунами, при последното земетресение подобно потопи района на Деирмендере, тогава вълните надвишаваха 10 метра височина. При проучванията по заливите на Тузла се натъкнахме на свлачища под морето отпреди 17 000 г.“, коментира професорът по геология.

Колегата му по архитектура и строителство проф. Алп подчерта, че сградите в Истанбул не са готови да издържат на земен трус от такива измерения. Той се позова на различни изследвания, според които при това качество на сградостроителството и с прогнозираната сила на новия трус от 7-а или по-висока степен по Рихтер, напълно ще се сринат 300 000 постройки, а 100 000 души ще намерят смъртта си в руините. Ще преживеем това, което дори не можем да си представим, заключи проф. Алп.