Тя е ученичка в 11 клас , не пожела да каже първото си име и в кое училище учи, но бе достатъчно откровена пред камерата на БГНЕС днес на марша в центъра на столицата под надслов „Свобода за конопа”.

Употребявала съм марихуана за лични цели, пробвала съм , без да съм болна и усещането е еуфория, успокояване. Използвала съм го, когато ми е напрегнато, за да мога да заспя. Снабдих се с марихуаната чрез дилъри, нелегално, което, според мен, не е редно, призна тя. За нея не би трябвало заради една такава цигара да се влиза в затвора. Това е абсурдно, добави тя. И продължи: не смятам, че ако се легализира марихуаната предлагането и търсенето ще станат по-големи, защото тези хора, които ги употребяват, така или иначе го правят. А и да се случи, това ще става по нормален, мирен път, без да се стига до крайни мерки, усмихва се момичето.

Маршът днес се организира от Българската асоциация за индустриален коноп и Пациентското сдружение "Рестарт“, а на събитието им с начална точка площадът пред храма „Света Неделя” имаше към 200 души. Повечето от тези, към които се обърнахме за мнение, отказаха да застанат с лицето и името си пред камера.

Маршът е с три основни искания: регламентиране на медицинския канабис, т.е. на лечението с коноп, регламентиране на допустимо количество за употреба за лични цели, така че употребяващите т. нар. "лека дрога" да не влизат в затвора за цигара канабис и бизнесът, който желае да отглежда с индустриални цели канабис да може да го прави без държавата да му пречи.

Централният плакат на събитието изобразяваше нещо средно между митично чудовище и зъл бог в зеленикави тонове , а се оказа, след като ни обясниха, че това е жена, която символизира спокойствие, а косите й са от листа на канабис.

Говорихме и с друг защитник на легализирането на марихуаната за медицински цели, който се оказа юрист и си каза името - Димо Господинов. Ние по този начин подкрепяме и борбата срещу тежките наркотици, защото няма медицинска връзка между употребата на марихуана и тежките наркотици, обоснова се той. Но има криминална връзка между тях - хората са принудени сега да си набавят марихуана от престъпници и те наред с нея продават и по-тежките наркотици, добави Димо Костадинов. Той не смята също, че има връзка между двете кампании - забраната на тютюнопушенето на обществени места и призивът за легализирането на леката дрога, на първо място - за медицински цели. И мисли, че и в момента, който иска по лесен и достъпен начин си купува марихуана, масово. „Вече поколенията са други и хората не смятат, че това е нещо кой знае колко лошо”, е констатацията на Димо Костадинов.