Издирваният шуменец с Европейска заповед за задържане и участник в свищовската печатницата за фалшиво евро, не е 47-годишният Томи Златков Хорозов, а неговият съучастник Владимир Георгиев Николов на 43. Това научи репортер на „24 часа” от неофициални полицейски източници в Шумен.

Припомняме, че в петък в Шумен премиерът Бойко Борисов съобщи, че от тримата, задържани за печатницата за фалшиви пари в село Деляновци, водеща е била шуменската група. Двама от арестуваните били шуменци, а единият с влязла в сила 5-годишна присъда за същото бил издирван с европейската заповед за арест.

Според премиера той се е укривал в България, макар че държавата чрез Интерпол го е търсела в чужбина.

Тогава се заговори, че „беглецът-печатар” е Томи Хорозов, за когото това е трети арест все за печатане на пари – ментета. Днес стана ясно, че издирвания е бил Владимир Николов. И той за трети пък се замесва в печатането на пари. За първи път беше арестуван през 1999 г. и осъден през 2000 година заедно с още четирима съучастници в процеса срещу нелегална печатница за пари, базирана в шуменското село Салманово. Тогава печатарските машини и преси бяха допотопни, но с годините печатарите са се усъвършенствали.

Припомняме, че от плевенската прокуратура дадоха специален брифинг по случая с откритите над 2.5 милиона фалшиви европари, но на тримата задържани не бяха съобщени нито инициалите, нито възрастта.

Справка в шуменските полицейските хроники показва, че точно преди 5 години, на 19 април 2011-та същите мъже, Владимир Николов и Томи Хорозов и още двама бяха арестувани в Шумен за същото. Томи Хорозов си е излежал присъдата, но Николов успял да се укрие от правосъдието.

Кога двамата пак са успели да се сдушат не е ясно, но явно веднага след като е изтърпял наказанието Томи е започнал пак да работи с Владо. И ако за държавата Владо е бил в неизвестност и са го дирили из цяла Европа чрез Интерпол, за Томи това не било така. Кога са започнали съвместна работа по свищовската печатница, ще се установява тепърва.

Точно Владо бил „мозъкът” и на свищовската група. Умен, комбинативен, спец по компютрите. Томи бил „шерпът” и работягата. 

Акцията ръководеше лично тогавашният шеф на полицията, а сега кмет на града Любомир Христов.

 

Годината е 1999 г. В шуменското село Салманово беше разбита една от първите групи в страната за печатане на фалшиви пари. Това е пресата, на която са слепвали ментетата. Чели са внимателно и списанието „Пари”. Участници в тогавашнтата група са и двамата, задържани сега покрай свищовската печатницата