В опит да потърси помирение по арменския въпрос, турският президент Реджеп Ердоган изпрати писмо до главата на Арменската патриаршия в Истанбул Арам Атешиян и призова да се загърби езикът на омразата и враждата, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Днес в храма „Дева Мария“ там се състоя панихида в памет на избитите през 1915 г. 1,5 млн. арменци и докато светът заклейми този геноцид, Турция не отстъпва от позицията си и не го признава. „Поднасям поздравите и уважението си към всички, които днес под купола на своята църква ще почетат паметта на трагично загиналите през Първата световна война свои предци. Удовлетворен съм от факта, че Турция отново е място за съпричастие и възпоменание, и за споделяне на болката за преживяното от османските арменци. Човешката ни мисия е да споделяме искрено радостите и неволите, а подходът към Анадолските земи е въпрос на съвест и справедливост. Това разбиране и докато историческото ни съзнание и човешките ни хоризонти се разширяват, ние ще продължаваме да съхраняваме паметта за османските арменци, както и съвместното ни културно съжителство от 1 000 г. Ние няма да се откажем от мирните си цели и приятелството, и ще се противопоставим на всички онези, които политизират общата история на два съседски народа и с езика на омразата и враждата искат да ни отдалечат един от друг“, съобщава президентът Ердоган в писменото си обръщение.

Той поднася съболезнования на потомците на избитите арменци и отново подчертава, че болката за събитията от 1915 г. е обща.

Миналата седмица турските власти отхвърлиха доклада на ЕП за напредъка на страната към членството в ЕС, а в него, както и в миналогодишния, специално място е отредено на арменския геноцид, който Турция не желае да признае, въпреки общото европейско решение по повод 100-годишнината от кървавите събития. Докладът за предишната година също бе отхвърлен от турското правителство, отново поради несъгласието с термина „геноцид“. Преди два дни Външното министерство на Турция официално се обърна към администрацията на САЩ и настоя президентът Барак Обама да подходи конструктивно и да намери неутрално понятие за събитията от 1915 г., като избегне вече огласеното от него определение за „голямо бедствие“. „На 22 април 2016 г. президентът на САЩ направи едностранчиво изявление за трагичните събития от историята на Първата световна война и това не е за пръв път. Арменската общност и турският народ живеят стотици години в мирно съжителство и желаят заедно да градят своето общо бъдеще. В същото време приятелски и съюзнически държави се стремят да задълбочават конфликта, вместо да насърчават мира и разбирателството, което е много жалко. Всяка година на определена дата в трети страни се полагат усилия за извличане на политически интерес с позиции по въпроса, но това е знак за дълбоко неуважение към общата болка за преживяното в онзи период. В този смисъл ние призоваваме администрацията на САЩ на базата на историческата памет и като вземе предвид всички страни на болезнената зона, да приложи разумен и конструктивен подход, и да изгради обективна позиция“, се посочва в изявлението на турското Външно министерство.